Sokaknak nehéz megkülönböztetni az igazi mestert az önjelölttől. Pedig vannak olyan „gyorstesztek”, melyekkel könnyen leleplezhető az önjelölt tanító. Nézzünk néhányat:

 

            Az igazi mester nem tilt, tanításának igazságát hagyja, hogy az élet bizonyítsa – A hamis tanító sok korlátot emel, amelyek mögül nem nézhetnek a valós világra tanítványai.

 

            Az igazi mester itt és most tanít – az áltanító gyakran bújik a múlt függönye mögé, mert gondolatai nem állják meg napjainkban a helyüket.

 

            Az igazi mester közöttünk jár – csak az önjelöltnek van szüksége emelvényre, amelyről szólhat tanítványaihoz, de amin ő el nem érhető.

 

            Az igazi mester képes mutatni bármely pillanatban, jobb, mint tanítványai – a hamis tanító csupán irányít, neki derrogál a dojoban dolgozni, tudását pusztán kinyilatkozza.

 

            Az igazi mester mindent és mindenkit a maga valóságában lát és értékel – az áltanítónak sok emberről van többféle véleménye, az egyiket a tanítványoknak mondja el, a másikat magának az embernek.

 

            Minden kornak megvoltak és meglesznek a maga mesterei, ez alól a mi korunk sem kivétel. Útjaikat legendák övezték, hírük mindenhová eljutott. De valójában kiket neveznek Mesternek? Mielőtt továbbmennénk, gondolkozz el ezen: a Te szótáradban mit jelent: A Mester.

 

            A Mester a bölcsességen alapuló tudás birtokosa.

 

            A mesteri értékek minden emberben megtalálhatóak. Vagy rábukkanunk önmagunkban, vagy nemtörődve éljük le életünket, elveszve az élet tengerében. Mire az ember idáig eljut, hosszú utat kell bejárnia.

A bejegyzés trackback címe:

https://seishin.blog.hu/api/trackback/id/tr45848773

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása